Dankbaar voor verplichtingen?

Scherp

De snelste manier naar gelukkig worden is je aandacht focussen op wat er nu is. En dat kun je doen door dankbaar te zijn.

Er zijn heel wat blogposts geschreven over hoe je dankbaarheid kunt doen  – bijvoorbeeld met een dankbaarheidsdagboek. Zie google.

Wat ik dacht, nu het blog toch gaat over geld en gedachten… kunnen we dankbaar zijn voor onze vaste lasten?

Die kosten die je hebt. Die je verplicht bent bij wet, of waar je eigenlijk niet zonder kan. En dan heb ik het over het absoluut minimum.

  • huur/hypotheek
  • gas
  • licht
  • water
  • ziektekostenverzekering
  • riool en afvalbelasting
  • inkomstenbelasting

Misschien is het de goden verzoeken om je te vragen dankbaar te zijn voor de ziektekostenverzekering…, maar ik doe het toch!

De meeste mensen hebben een diepe afkeer van deze maandelijkse kostenpost. Ben je gezond, dan lijkt het geld door de plee. Ben je ziek, dan moet je toch nog zelf zorg betalen (soms best veel). En als je ziek bent, dan ben je toch al de pechvogel. Dan lijkt het extra oneerlijk dat je kosten maakt die je niet eens zou maken als je gezond bent. Dubbel pech!

Maar ga er eens voor zitten: In het eerste geval, je bent gezond. Ah, das iets om dankbaar voor te zijn! Ja, dan heb je bijgedragen aan een pot geld waar je niet van profiteert. Maar wil je dan ziek zijn zodat je kan profiteren van de verzekering? Lijkt me niet. En bedenk ook dat je op dit moment gezond bent, maar over de toekomst weten we nog niets. Wees nu maar dankbaar voor je gezondheid.

Ben je ziek, dan is het lastiger dankbaar te zijn. Behalve de kosten voor de verzekering heb je immers ook het eigen risico. En je voelt je al zo beroerd! Dan heb ik toch een dankbaarheidsgedachte om mee te geven. Gelukkig zijn er verzekeringen! En gezondheidszorg! Wat stel je voor dat je al die kosten van het ziekzijn zelf moet betalen. Dat kun je niet in je eentje. Of stel je voor dat er geen dokters en ziekenhuizen waren! Dan had je nog minder te makken.

Verzekeringen zijn slimme constructies, vaak gestart vanuit het idee om voor elkaar te zorgen (bijvoorbeeld in gildes, of de vroegste vakbonden zoals de grafische branch). In de kern is het een pot geld waar iedereen aan meebetaald en mocht je dan kosten maken (wat niet iedereen zal gebeuren) dan krijg je geld uit de pot. Risico spreiden.

Je kunt steggelen of verzekeraars winst mogen maken en in welke mate de premie afhankelijk is van je inkomen. Dat doen we dan ook, in de politiek.

Maar dat doet niets af aan dat ik voor mijn ziektekostenverzekering dankbaar ben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s