Is het beheersbaar?

Zuid as

In mijn vorige stuk schreef ik waarom ik geen moeite heb met geldzaken en er ook niet van in de stress raak (waarom). Dat is overigens niet altijd zo geweest. Ik had wel goede gewoontes die me hielpen chaos te voorkomen, maar ik heb het afgelopen jaar veel aan mijn administratie en geldzaken gedaan om het minder stressvol te maken.

Waarom dan?

De financiële crisis van 2008 liet mij zien dat de grote banken helemaal niet zulke goede rentmeesters zijn van ons geld. Dat ze misschien bescheiden en lokaal begonnen zijn, als coöperatie bijvoorbeeld. Maar uitgegroeid zijn tot instellingen die een grote focus hebben op geld verdienen op de wereldmarkt door speculatie en slimme constructies. En dan wij consumenten daar een beetje bij bungelen. Na het lezen van ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk wilde ik me me het liefst helemaal verwijderen van de wereld van het grote geld.

Een belangrijke oorzaak van de crisis van 2008 is dat de internationale geldhandel heel erg ingewikkeld is geworden, ook voor mensen die er in werken. Controle, intern en extern, is daardoor beperkt. En als er een grote macht is die niet erg controleerbaar is, dan blijf ik liever uit de buurt.

Ik kan me niet geheel afscheiden van een systeem dat zo verweven is met mijn basis-behoeften als eten en een huis. Maar ik kan wel proberen mijn afhankelijkheid te verminderen. Letterlijk, of in geest.

Wat ik heb gedaan:

  • Ik heb mijn administratie vereenvoudigd. Letterlijk, door minder bankrekeningen en onafgeronde kwesties te hebben en meer te automatiseren.
  • Ik heb mij goed in de oren geknoopt dat als ik mij dan toch inlaat met ingewikkeldere zaken als beleggen, dat ik niet verwacht dat alles goed zal gaan of dat ik het beheers. Het loslaten van (de illusie van) controle leidde tot rust.

Waar ik zelf invloed op heb, heb ik beheersbaar gemaakt. En dat wat ik niet kan beheersen – daarvan accepteer ik nu dat dat zo is.

Zet voor jezelf eens op een rij: wat kan ik wel beheersen en wat niet – als het aankomt op mijn geld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s